Peste 35% din femeile din întreaga lume suferă violențe fizice sau sexuale de-a lungul vieții, de obicei din partea partenerilor bărbați, arată un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citat de The Guardian.
Raportul arată, pentru prima oară, cât de extinsă este violența asupra femeilor în cuplu – 30% dintre femei sunt agresate de partenerii lor, iar 38% dintre crimele asupra femeilor sunt comise de partenerii lor.
„Aceste concluzii transmit un mesaj puternic că violența împotriva femeilor este o problemă de sănătate globală, de proporții epidemice. Am mai constatat și că sistemele de sănătate din lume pot și trebuie să facă mai mult pentru femeile care sunt supuse violențelor”, a declarat Margaret Chan, director general al OMS.
Cele mai ridicate niveluri ale violenței asupra femeilor sunt în Africa, unde peste 45% dintre femei suferă violențe sexuale sau fizice. În Europa, procentul este de peste 27%. Chiar și în țările bogate, violența împotriva femeilor este semnificativă, cu peste 23 de procente. Eșantionul folosit de OMS a inclus date din 81 de țări.
Aproape jumătate dintre femeile supuse violenței, 42%, sunt rănite și ajung în atenția sistemului de sănătate. Ele ajung de cele mai multe ori la spitale, și aceasta este prima ocazie în care violența domestică poate fi detectată.
Raportul mai arată că femeile mai educate sunt mai puțin predispuse la violență, în aceeași situație aflându-se și femeile care muncesc.